Florür Nedir?
Florür, tatlı su ve deniz suyu dahil olmak üzere bütün doğal sularda bulunan bir mineraldir. Doğal kaplıcalar veya jeotermal aktivite alanlarında yüksek oranda bulunur. Mineralin ham hali renklidir.
Bununla birlikte, bilim insanları çeşitli araştırmalar sonucunda florürün laboratuvar ortamında sentezlenebilir olduğunu kanıtlamıştır. Çeşitli işlemlerden geçerek işlenen ham florür, diş macunlarına ve gargaralara eklenerek insan kullanımına hazır hale getirilmiştir.
Günümüzde florürün bu kadar yaygın kullanılması çeşitli tartışmalara yol açmıştır: Florür diş eti sağlığı için zararlı mıdır? Hazırlamış olduğumuz bu içeriğimizde, florür ve florürlü diş macunlarının sağlık için ne gibi tehdit oluşturduğunu detaylarıyla öğreneceğiz. Ayrıca, diş macunu florürlü mü florürsüz mü olmalı sorusuna yanıt vereceğiz. Dilerseniz, daha fazla vakit kaybetmeden başlayalım!
Florür Zararları Nelerdir?
Florürün mineral olması onu tamamen zararsız yapar mı? Birçok insan için bu sorunun cevabı evettir. Fakat, işin gerçek kısmı sanıldığı kadar masum değil. Gerçek şu ki, florür birçok yönden sağlığa zarar veren bir maddedir.
Aşağıdaki maddeler bu mineralin vereceği zararların kısa bir özeti şeklindedir:
-
-
-
- Tiroidlere hasar verir: Tiroid sistemi zarar gördüğünde bazı hormonların aşırı salgılanması gözlemlenebilir. Fazla salgılanan hormonlar organlara ve hücrelere zarar verir.
- Kemikler için tehlikelidir: Çok fazla florüre maruz kaldığında iskelet florozisi ile karşılaşabilirsiniz. Bu, kemiklerinizin daha kalın ve daha sert olmasına neden olur.
- Dişlerde hasara yol açabilir: Diş minesinde bulunan küçük, beyaz lekeler diş florozisi adı verilen hastalığa neden olabilir. İlerleyen hastalık diş çürümesine ve hastalığa neden olur.
- Uykusuzluğu tetikler: Florürün olumsuz etkilerinden biri de uykusuzluğa yol açmasıdır.
-
-
Florürlü Diş Macunu Zararları
Sağlıklı dişlere sahip olmanın yollarından biri düzenli olarak diş fırçalamaktır. İnsanların büyük çoğunluğu dişlerini fırçalamaya özen gösterse bile diş macunları konusunda endişelidir. Bu endişede en büyük yeri florürlü diş macunları kaplamaktadır.
Florürlü diş macunları kısmen güvenli ürünlerdir. Bu güven diş fırçalama esnasında yutulan macun miktarı ile doğrudan alakalıdır. Tek seferde çok fazla florür yutmak tehlikelidir. Bu ağız hasarından zehirlenmeye kadar birçok sorunun davetçisi olabilir.
Florürlü diş macunlarından kaçmak için aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz:
-
-
-
- Florür zehirlenmesi: Kısa sürede çok fazla florürlü macun yutulması zehirlenmeye yol açabilir. Bu zehirlenmeden ilk olarak mide etkilenir ve ileri durumlarda hastaneye yatış dahi gerekebilir.
- Diş florozisi: Dişlerinizde beyaz lekeler varsa veya dişlerinizin genel yapısı bozulmaya başladıysa çok fazla florürlü diş macunu kullanmış olabilirsiniz.
- Diş çürükleri: Macun içerisinde bulunan florür dişlerinizin zayıflamasına neden olabilir. Zayıflık bir süre sonra çürümeye dönüşebilir.
-
-
Florürsüz Diş Macunu Nedir?
Çoğu diş macunu markasının temel bileşeni florürdür. Florür çok uzun yıllardır ağız bakımının önemli bir parçası olmuştur. Yılları aşkın kullanım söz konusu olduğunda birçok dezavantajdan da bahsedecek duruma gelebilir. Peki, olumsuz etkilerinden kurtulmak için ne gibi alternatifler izlemeliyiz? Cevap çok basit: Florürsüz diş macunları!
Florürsüz diş macunları, hem yetişkinler hem de çocuklar için çok daha güvenlidir. Tamamen doğal bileşenlerden oluşan bu macun florürlü diş macunları kadar etkin çalışır. Dişleri derinlemesine temizler, oluşan birikintileri giderir ve bakteri oluşumunu engeller. Ağız sağlığınızı tam anlamıyla korumak sandığınız kadar karmaşık olmayabilir. Florürsüz diş macunu edinerek kaliteli ve doğal çözümlere ulaşabilirsiniz.
Diş Macunu Florürlü mü Olmalı Florürsüz mü?
Florürlü ve florürsüz diş macunu arasında seçim yapmak söz konusu olduğunda, herkese uyan tek bir cevaptan söz edemeyiz. Bilim insanları florürsüz diş macunlarının çok daha sağlıklı olduğunu savunurken, insanların büyük bir bölümü aksini savunmaktadır.
Bazı durumlarda diş hekimleri florürlü diş macunu kullanmanızı teşvik edebilir. Örneğin, diş eti şişmesi gibi bir diş eti hastalığı geçmişiniz varsa, florürlü diş macunu sizin için çok daha iyi bir seçenek olabilir. Öte yandan, kimyasal bileşimi olmayan bir macun arıyorsanız florürsüz diş macunu daha iyi bir seçenek olacaktır.